Kostno mišična obolenja in sedeče delo

Kostno mišična obolenja predstavljajo velik problem zdravja v Sloveniji in v Evropski uniji.

Deloma so posledica sprememb povezanih s staranjem, v večji meri pa so posledica neustreznih ergonomskih razmer na delovnem mestu, nezdravega načina življenja, debelosti, nezadostne telesne dejavnosti in dolgotrajnega sedenja. Pri dolgotrajnih obremenitvah se manjše poškodbe kopičijo in lahko privedejo do trajnih okvar kostno-mišičnega sistema.

Kostno mišična obolenja se kažejo kot okvare mišic, sklepov, kit, vezi, živcev, kosti, ter povzročajo bolečino in moteno gibljivost telesa. Pogosto se razvijejo v zelo resna bolezenska stanja, ki zahtevajo odsotnost z dela in zdravljenje. Pri najbolj kroničnih primerih kostno-mišičnih obolenj pa tudi zdravljenje in počitek ne zadostujeta. Posledica je lahko trajna invalidnost in izguba zaposlitve.

Tveganje za okvare kostno mišičnega sistema lahko bistveno  zmanjšate z upoštevanjem spodnjih priporočil:

  1. V službo se odpravite peš ali s kolesom.
  2. Vaše delovno mesto naj bo ergonomsko zasnovano.
  3. Uporabljajte ergonomsko delovno opremo.
  4. Med delom se večkrat sprehodite in razgibajte: tiskalnik naj bodo nameščen stran od pisalne mize, s sodelavcem se raje kot po telefonu ali prek elektronske pošte pogovorite tako, da se sprehodite do njega, odmore za kavo ali za prigrizke imejte stoje, krajše sestanke opravite stoje.
  5. Namesto dvigala uporabljajte stopnice.
  6. V svoj delovni dan vključite aktivni odmor in naredite nekaj enostavnih razteznih vaj.
  7. Poskrbite za gibanje tudi izven delovnega časa.
To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.