Zakaj je pomembna pravilna drža pri delu

Težave z bolečinami v hrbtenici, ki so posledica pretežno sedečega dela so vedno bolj pogoste. Vsaka dolgotrajna in ponavljajoča aktivnost za telo predstavlja lokalni stres. Zato je pomembno, da naše mišice vzdržujemo v dobrem stanju, ter da smo tudi v prostem času čimbolj aktivni in na ta način nadoknadimo zamujeno gibanje.

Raziskave so pokazale, da je pri sedenju ledveni del hrbtenice bolj obremenjen kot pri vzravnani hoji. Ta obremenitev se še poveča, kadar sedimo s sključenim hrbtom. Prav zaradi te obremenitve je potrebno nameniti veliko pozornosti delovnim mestom, kjer pretežno sedimo.

Dipl. fizioterapevtka Danijela Simonič nam je razložila zakaj je pri delu pomembna pravilna drža in zakaj je potrebno delo večkrat prekiniti s krajšimi odmori.

Zakaj je pomembna pravilna drža pri dolgotrajnem sedenju ali dolgotrajnem stanju pri delu?

Imamo naraven položaj hrbtenice, ki se razprostira vse od lobanje pa do medenice. Temu pravimo nevtralna hrbtenica. Takšen položaj za našo hrbtenico pomeni »dom«, saj se tukaj hrbtenica počuti najmanj stresno. V nevtralnem položaju je hrbtenica najbolj odporna na vsakdanje strese. Čeprav je gibanje hrbtenice naravno in zagotavlja zdrava tkiva, je naš hrbet v najmočnejši poziciji v nevtralnem položaju. V tem položaju so sile na medvretenčno ploščico enakomerno razporejene. Če sedimo večinoma časa usločeno tako v prsnem kot ledvenem delu, stisnemo medvretenčno ploščico ali disk spredaj in povečamo pritisk na zadnji del diska. Neprestano ukrivljena (usločena) hrbtenica stanjša medvretenčno ploščico lahko pripelje do izbokline diska. Pride do draženja živca v ledvenem predelu (išias). S pravilno držo so dražljaji in napor za ledveno hrbtenico manjši.

Zakaj je pomembno, da se sedenje / stanje vsake toliko  časa prekine?

Pomembno je da vstanemo da preprečimo pretirane dražljaje na diske, ki se naberejo v dolgih urah sedenja. Prekinemo sedenje, vstanemo, naredimo vajo in zmanjšamo možnost pojava bolečine. Pravilno ali idealno sedenje je takšno, da je vsakič malo drugačno, ki se neprestano spreminja. Idealno bi bilo 50%sedenje in 50%stoja. Izmenjava sedenja in stanja je bistveno boljše za naše telo, kot samo sedenje ali stoja 8 ur. Ne več samo sedenje ali samo stoja. Več različnih položajev ko jih zavzamete v določenem časovnem obdobju, bolj bo naše telo zadovoljno. Saj smo evolucijsko narejeni za gibanje in ne za sedenje. Naš živčni sistem ima rad ves čas premikanje. Statično sedenje ali stoja prinaša togost vezivnega tkiva, utesnjuje in zadržuje limfne in krvne tekočine.

Dodaj odgovor

To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.