Prehrana in življenjski slog zaposlenih, ki delajo z računalnikom

Za pisarniške delavce, ki opravljajo pretežno sedeče delo je zelo pomembna tudi pestra in uravnotežena prehrana s katero zdravje varujemo in krepimo, povečuje pa tudi delovno storilnost. Hrana mora zagotoviti vsa potrebna hranila, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, minerali in zaščitne snovi. Prehrana pisarniških delavcev je praviloma energijsko skromna, zato je zelo pomembno, da obrok ali malica na delovnem mestu ne vsebuje energije za osemurno delo, ker nam bo po takšnem obroku zagotovo padla delovna storilnost. Sestavni del vsakega obroka naj bo sveža zelenjava oziroma sadje. Žita in žitni izdelki, ki jih zaužijemo naj bodo čim večkrat polnovredni, meso in mlečni izdelki pa naj bodo z manj maščobe. Pomembno je tudi, da zaužijemo zadostne količine tekočine, ki naj bo navadna ali mineralna voda, lahko tudi stoodstotni sadni sokovi, izogibajmo pa se umetno sladkanim in gaziranim pijačam.

Zaradi podaljševanja delovnega časa se večkrat zgodi, da je malica tudi glavni dnevni obrok. To pa je lahko tudi pomemben vzrok za dobro ali slabo počutje, saj obroki vplivajo na telesno zmožnost in razpoloženje, neredna prehrana pa je tudi dejavnik tveganja za bolezni.

Za delavce, ki delo opravljajo pretežno za računalnikom je zelo pomembna tudi redna telesna dejavnost, ki preprečuje nastanek bolezni, izboljšuje splošno počutje ter hkrati povečuje delovno storilnost. Vendar tudi pri telesnih aktivnostih ne pretiravajte, da ne preobremenite telesa. Dobro je, da telesno dejavnost prilagajate letnim časom. Npr.: pozimi smučate in hodite v fitnes, poleti kolesarite in plavate, jeseni in pomladi pa hodite. Predvsem pa se v prostem času izogibajte dodatnemu sedenju za računalnikom ali televizorjem. Vaša sprostitev naj bo dobra knjiga, priljubljena revija, obisk ali pogovor z znancem ali prijateljem.

Dodaj odgovor

To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.