Sedeče delo – kaj lahko naredimo sami, da zmanjšamo negativne posledice sedečega dela

V sodobnem času velik problem predstavlja sedeče delo, ko 8 ali celo več ur presedimo pred računalnikom, na sestankih, v avtu ali doma na kavču. Malokdo pa se zaveda kakšno škodo nam to sedenje pravzaprav prinaša, kakšne dolgoročne negativne posledice ima na naše telo in počutje.  Marsikdo se je že soočil z bolečinami v vratu ali križu. Pravzaprav so najpogostejša in najbolj očitna težava, ki se pojavi zaradi sedenja, ravno bolečine v hrbtu.  Predolgo sedenje zmanjšuje gibljivost telesa, še posebej v predelu bokov in hrbta. Dolgotrajno sedenje povzroča bolezni srca in ožilja ter raka debelega črevesa. Zaradi neaktivnosti se povečajo težave s prekomerno proizvodnjo inzulina, kar lahko privede do prekomerne telesne teže in sladkorne bolezni. Še ena težava, ki jo povzroča dolgotrajno sedenje pa so krčne žile in nevarnost krvnih strdkov, saj sedenje zmanjša tudi pretok krvi v nogah. 

Naše telo ni zasnovano za dolgotrajno sedenje, ampak za gibanje. Da bi preprečili težave s hrbtenico, so ključnega pomena raztezne vaje, ki jih lahko naredimo kar med delovnim časom. Gibanje poveča pretok krvi po telesu, prekrvavi hrbtenico in živce v njej ter krepi mišice. Lahko si nabavimo tudi dvižno pisarniško mizo, s katero kombiniramo sedeče in stoječe delo. Na ta način ni treba prekiniti našega dela, prekinemo pa sedenje ter tako povečamo pretok krvi po telesu, razbremenimo obremenitev določenih mišic ter aktiviramo druge. Vse to pripomore k boljšemu počutju, večji zbranosti in produktivnosti. Strokovnjaki priporočajo naj med delovnim časom sedeče delo vsaj za dve uri nadomestimo s stoječim. Stojimo lahko po nekaj minut vsako uro in vsakič ko vstanemo naredimo še kratko raztezno vajo.

Vendar tudi stati moramo znati. Ko stojimo, je pomembno, da imamo ramena sproščena in ko komolce naslonimo na mizo naj bodo poravnani pod kotom 90⁰. Miza naj bo v višini komolcev. Hrbet naj bo poravnan. Noge naj bodo vzporedno s širino ramen, stopala trdno na tleh. Težišče imejmo na obeh stopalih. Zaslon naj bo v pravilno postavljen in poravnan s trupom. Če je slikovni zaslon na delovni mizi postavljen pod kotom, lahko tak položaj povzroči napetost mišic v vratnem in ramenskem delu in s tem povezane bolečine ali okvare. Zaslon mora biti v takšni višini, da bo zgornji del slike v višini oči.

Mogoče vam bo v začetku menjavanje sedečega in stoječe dela nekoliko nenavadno, vendar ko boste to prakticirali nekaj časa, boste ugotovili da so se bolečine v hrbtenici zmanjšale ali pa jih celo nimate več, da ste bolj zbrani pri delu kot ste bili, da ste bolj učinkoviti ter tudi bolj zadovoljni.

Dodaj odgovor

To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.