Aktivni odmori na delovnem mestu

Raziskave in primeri dobrih praks nam dokazujejo, da gibalna dejavnost in šport izboljšujeta naše počutje in zdravje ter posledično tudi delovno storilnost. Zato je prav, da jima nekaj časa posvetimo tudi med delovnim časom. Kratki odmori, ki razbijejo delovno rutino imajo lahko veliko koristi, ko gre za naše zdravje in izboljšanje delovne uspešnosti.

Z več krajšimi odmori prekinemo dnevno rutino, spočijemo se od aktivnosti, ki zahtevajo visoko stopnjo koncentracije, prisilne drže telesa, ponavljajočih se gibov in miselnih aktivnosti ter aktiviramo druge mišice v telesu. Dokazano je, da krajša vadba na delovnem mestu povečuje energijo in zmanjšuje stres.

Nekatera podjetja že nudijo zaposlenim možnost vadbe med delovnim časom in sicer v svojih prostorih, kjer imajo urejen prostor s pripomočki za vadbo, drugi jim nudijo možnost izhoda in vadbo v bližnjem fitnes centru, lahko pa imajo organizirane krajše aktivne odmore, kjer zaposleni izvedejo nekaj vodenih razteznih vaj, s pomočjo katerih rahlo pospešijo krvni obtok, se predihajo in razbremenijo mišice, ki so najbolj obremenjene v delovnem procesu.

Kadar pa v podjetju nimamo možnosti tovrstne vadbe, pa za sprostitev in razgibavanje lahko poskrbimo sami. Namesto z avtom se v službo pripeljimo s kolesom, v višje nadstropje pojdimo peš in ne z dvigalom, če med delom sedimo, večkrat vstanemo iz svojega stola, naredimo nekaj razteznih in dihalnih vaj, naredimo nekaj korakov po pisarni, popijmo kozarec vode…

Na ta način poskrbimo za boljšo koncentracijo, večjo produktivnost, manj napak, dolgoročno pa tudi manj težav z bolečinami v hrbtenici in v križu, ki se pojavijo kot posledica ponavljajočih se gibov pri delu.

Dodaj odgovor

To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.